perjantai 18. kesäkuuta 2010

Muistatko vielä Lahtikon?


Kotimme lähellä vietettiin uuden tien avajaisia eilen illalla. Käväsimme kurkistamassa tapahtumaa ja siellä oli myös pienimuotoinen kirppis. Mieheni bongasi tämän legendaarisen Mallasjuoma-korin, Lahtikon, hintaan kaksi euroa. :) Jossain täällä pääkaupunkiseudulla näimme tällaisen myynnissä jopa 15 eurolla, joten tuo pari euroa tuntui kohtuulliselta. ;) Myyjä vielä perusteli kahden euron hintaa, että näitähän silloin aikoinaan sai 10 markan pantilla. Tomorrows antik... ;)


Emme oikein tiedä mitä tällä tekisimme, piti vaan ostaa, kun halvalla sai. :D Kuljetammeko tässä juomia kauppa/mökkireissuilla... vai antaisimmeko jollekin miespuoliselle ystävälle syntymäpäivälahjaksi erikoisoluilla täytettynä...


Olutmäyräkoirien esi-isä. :)


Kuva: Iltalehti

Iltalehti kertoi Lahtikosta 2006 näin:

Muistatko vielä Lahtikon?

Suomen suosituin tuhoeläin, olutmäyräkoira, on varsin tuore tulokaslaji. Maassamme on kuitenkin elänyt 1978-1989 sen esi-isä, lahtelaisen Mallasjuoman legendaarinen Lahtikko.

Kovamuovinen Lahtikko oli näennäisesti perinteisen 24-paikkaisen juomakorin puolikas, mutta käytännössä paljon enemmän: sen keskellä oli kantokahva, joka teki Lahtikosta sensaatiomaisen kätevän - niin kätevän, ettei Alko koskaan hyväksynyt sitä olutkoriksi.

Alko katsoi, että näppärä korikoko rohkaisi ihmisiä juomaan 12 pulloa kerralla. Vain luoja tietää, jos sekään, miksei Alko saman logiikan mukaan kieltänyt 24-paikkaista koria tuplasti pahempana kännihoukuttimena.

Alko ei kuitenkaan ollut ainoa syypää Lahtikon ennenaikaiseen kuolemaan. Pikkukorista tuli kuljetus- ja varastointiongelma, joka paheni entisestään, kun Hartwall osti Mallasjuoman 1988. Hartwall lopettikin Lahtikoiden käytön jo seuraavana vuonna.

Mukavaa viikonloppua! Tämä postaus sattuikin sopivasti perjantaille. Heh! Kiitos kaikille kommentoijille ja tervetuloa teille uusille lukijoille!

8 kommenttia:

Aniliini kirjoitti...

Legendaarinen Lahtikko! Vanhemmiltani löytyy samanlainen, jolla edelleen roudaavat janojuomia mökille mennessään :) Helmi löytö!

Aurinkoista viikonloppua sinne!

Anonyymi kirjoitti...

ihanaa-mummollani on tuollainen. tulee kesä ja limppari mieleen tuosta.

keijukainen kirjoitti...

Mukava löytö. Mukaan vaan kauppareissulle, saa varmasti monelle siellä hymyn nousemaan suupieliin:)

n i n n u kirjoitti...

Toi on kiva, tuossa lähikirpparilla muistaakseni pyydetään 9e sellaisesta.

Kyllä vielä joksus näkee että ihmiset Lahtikkoon ostaa juomia.
Kätevähän se on kuin mikä.

tuksu kirjoitti...

Hauska löytö. Meilläkin on muuten tuollainen aitassa. Nyt sen muistankin.
Hauska! ja kyllähän siinä voi pulloja kuljettaa vieläkin..
tuksu

Jaana Kristiina kirjoitti...

Kiva löytö.Ei kun kauppaan mukaan ja pullot siihen:)
Mukavaa viikonloppua!

JaanaElina kirjoitti...

Muistanhan mie lahtikon.Kätevä on.

Meillä se on keittiön vetolaatikosssa pullonpalautus korina.Siihen sopii myös hyvin tölkit.

Ostaisin minäkin jos halvalla toisen kirpparilta löytäisin.

Ihanaa juhannusviikkoa.

Katja / Lumiomena kirjoitti...

Tuohan olisi täytettynä todella metka tuliainen jonkun mökille :)

Minä veikkaan Lahtikon paluuta. Luin hiljattain jostain, että mäyräkoirista halutaan luopua, koska (pahviset sellaiset, hih) ovat epäekologisia.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...